Jordi Miralles, professor d’ESO
Dues alumnes de quart d’ESO de l’Escola IPSI han estat seleccionades per participar en la desena edició del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya – La Pedrera. Es tracta de la Dorothy Ann van der Ent Facerias i de l’Helena Arias Casals.
El Programa té una durada de tres anys i es reparteix de la següent manera:
El primer any, els 50 estudiants seleccionats, dels gairebé 1.000 que van presentar la sol·licitud, fan una estada de dues setmanes a Món Natura Pirineus a Planes de Son, a la comarca del Pallars Sobirà, entre finals del mes de juny i mitjans de juliol. Allà viuran una experiència única, participant en un projecte d’investigació científica.
El segon any, durant l’estiu de 1r a 2n de batxillerat, viuen directament la recerca científica en un laboratori d’un centre de recerca, o bé, participen en un programa internacional de ciència.
El tercer any, en l’última fase del programa, els participants s’enfronten amb el repte de proposar un projecte de recerca a desenvolupar, ja sigui en un centre d’investigació local o en un programa internacional de ciència.
La Dorothy Ann van der Ent participarà en el programa Finestres al cel, una visió completa de l’astronomia actual. Aquest projecte està liderat per investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB-IEEC), i del Racah Institute of Physics de la Universitat Hebrea de Jerusalem (Israel).
Aquesta experiència no només tracta d’un intercanvi de coneixements i aprenentatge, sinó que també permet aprendre sobre la convivència amb altres persones, fer noves amistats amb persones que comparteixen els teus gustos i trobar-te amb investigadors que marquen el futur de la ciència.
L’Helena Arias participarà en el projecte de Fotosíntesi artificial: llum i aigua com a fonts d’energia. Aquest projecte està liderat per investigadors de la Teesside University i l’Imperial College London (Regne Unit), l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suïssa) i el Lawrence Berkeley Laboratory (Califòrnia, Estats Units).
L’Helena comenta a El Fil que li fa molta il·lusió tenir l’oportunitat de participar en un programa com Joves i Ciència, promotor de la investigació entre els joves de les diferents promocions. “El programa que he escollit tracta temes sobre la fotosíntesi artificial, la creació d’un mecanisme que aprofiti la llum i el CO2 per convertir-ho en energia que pugui encendre els llums de casa, moure un cotxe… Aquesta experiència no només tracta d’un intercanvi de coneixements i aprenentatge, sinó que també permet aprendre sobre la convivència amb altres persones, fer noves amistats amb persones que comparteixen els teus gustos i trobar-te amb investigadors que marquen el futur de la ciència.
Durant l’estada a Món Natura, els joves seleccionats podrem portar objectes que representin les nostres aficions; és per això que ens han demanat que els que toquem instruments, els portem. També farem investigacions nocturnes i excursions per la muntanya. Els projectes són en grups reduïts (d’unes 10 persones), per la qual cosa l’aprenentatge serà ràpid i eficient. Ens esperen dues setmanes plenes d’aventures i sorpreses, i molta ciència!”.
Per la seva banda, la Dorothy ens explica la seva experiència durant el procés de selecció:
“A principis d’any, l’escola em va donar l’oportunitat de presentar-me al programa Joves i Ciència, una beca que té una durada de tres anys i es realitza durant els estius.
“Sense dubte, aquesta és una oportunitat única que em permetrà viure la recerca científica en primera persona, treballant al costat de científics i companys tan entusiasmats amb la ciència com jo.”
Després d’haver passat per un llarg procés de selecció, que incloïa, per exemple, escriure una carta de motivació i realitzar una entrevista personal, ens van comunicar la decisió final: tant l’Helena com jo havíem estat seleccionades! Això sí, durant les dues setmanes que passarem aquest estiu investigant al Mon Natura Pirineus, treballarem en projectes completament diferents. El meu s’anomena Finestres al cel i té com a tema central l’astronomia. Durant aquestes setmanes ens centrarem en l’observació astronòmica, l’astrofísica i l’astrofotografia, i aprendrem les bases de l’astronomia de posició, la física solar, la dinàmica celeste i d’astropartícules i la física computacional, entre d’altres.
Un cop s’acabi aquesta primera fase del programa, tots els participants haurem d’escriure un article científic per a poder realitzar les dues fases restants, que consisteixen en estades de cerca en centres locals o internacionals.
Sense dubte, aquesta és una oportunitat única que em permetrà viure la recerca científica en primera persona, treballant al costat de científics i companys tan entusiasmats amb la ciència com jo.”
Dues alumnes de 4t d’ESO guanyen una beca d’investigació i participaran en el Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya–La Pedrera
Deixa un comentari