Història de la filosofia
Descripció de la matèria
La matèria d’Història de la Filosofia aprofundeix en els continguts iniciats en l’assignatura de Filosofia de primer i fa un recorregut per les preguntes i respostes fonamentals que la humanitat s’ha anat formulant. Qüestions que fan referència a l’origen de la naturalesa i el cosmos, el sentit de l’existència humana, la possibilitat i les formes del coneixement i la definició dels valors que estimem adequats per a orientar les nostres accions i creacions (la veritat, el bé, la justícia, la bellesa). El fi últim és que l'alumne a partir de la comprensió de les diferents teories i controvèrsies filosòfiques pugui desenvolupar una posició pròpia cada vegada més profunda, dialogant i crítica davant dels problemes del present i els reptes del segle XXI i les qüestions filosòfiques que són inherents a la condició humana.
Metodològicament l’assignatura treballa amb l’anàlisi i interpretació de textos i materials audiovisuals. En la mesura que l’oferta cultural ho possibilita s’estimula la visita a exposicions i l’anada al teatre i al cinema per treballar continguts filosòfics.
Objectius:
Interpretar qüestions filosòfiques a partir de la selecció i l’anàlisi rigorosa de fonts per a produir judicis i tesis personals desenvolupant una actitud autònoma i creativa en l’àmbit de la reflexió filosòfica.
Reconèixer i aplicar les normes de l’argumentació i del diàleg filosòfic amb rigor.
Reconèixer i comparar com els problemes filosòfics s’han plantejat en les diferents èpoques a partir de l’anàlisi i interpretació de textos.
Avaluar de manera global i interdisciplinària problemes ètics i polítics fonamentals i d’actualitat analitzant-los filosòficament.
Temari de la matèria
1-Els orígens de la filosofia grega: el pas del mite al logos, la filosofia arcaica.
2- La il·lustració grega: la Sofística i Sòcrates.
3-. Plató.
4-. Aristòtil.
5. Les escoles hel·lenístiques.
6- La filosofia medieval.
7. La filosofia del Renaixement i la Revolució científica.
8. El Racionalisme: René Descartes.
9. L'Empirisme: John Locke i David Hume.
10. La Il·lustració i la filosofia d'Immanuel Kant.
11. L'Utilitarisme: John Stuart Mill.
12. El Vitalisme: Friedrich Wilhem Nietzsche.